Amsab-ISG en het Vlaams Architectuurinstituut nodigen u graag uit voor de digitale studiedag Digitaliseren en ontsluiten van bouwtekeningen op 18 februari 2022.

Bouwtekeningen behoren tot de meest bevraagde bronnen binnen archief- en bibliotheekcollecties. Het ligt voor de hand om plannencollecties te digitaliseren, maar eenvoudig is dat niet. Door hun groot formaat zijn bouwtekeningen lastig te manipuleren, zeker als de documenten opgeplooid of op rol worden bewaard. Daarnaast stelt hun digitalisering specifieke eisen aan de apparatuur die wordt gebruikt.

In 2020-2021 digitaliseerde Amsab-ISG i.s.m. ADVN en Liberas en met de steun van de Vlaamse overheid een rijke verzameling bouwtekeningen uit hun collecties. Als afsluiter van dit project organiseren Amsab-ISG en het Vlaams Architectuurinstituut een webinar om verschillende praktijken en ervaringen over dit thema binnen de sector uit te wisselen.  

Tijdens het webinar gaan we dieper in op de voorbereiding van een collectie bouwtekeningen voor digitalisering, de technische uitdagingen, de organisatie van de kwaliteitscontrole en de mogelijkheden en hindernissen om bouwtekeningen te ontsluiten. We laten een brede waaier aan organisaties en cases aan bod komen, die elk vanuit hun eigen context en doelstellingen laten zien hoe zij de digitalisering van bouwtekeningen hebben aangepakt.

De studiedag gaat digitaal door op 18 februari 2022 van 9.30 u. tot 16.00 u.
Inschrijven kan door onderstaand formulier in te vullen. 

Programma:

9.30 u.: Inleiding (prof. dr. Geert Van Goethem - directeur Amsab-ISG)
9.40 u.: Digitaliseren van kaarten en bouwtekeningen bij de Koninklijke Bibliotheek van België (Piet Janssens - KBR)
10.20 u.: Digitaliseren van bouwtekeningen in het Nieuwe Instituut, Rotterdam (Herman Gelton - HNI)
11.00 u.: Digitalisering bouwdossiers: Wat? Waarom? Hoe? (Véronique Evrard - Felixarchief)

12.00 u.: Pauze

13.00 u.: Projectvoorstelling Bouwtekeningen: Roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt (Sofie Veramme - Amsab-ISG)
13.40 u.: Projecten en cases uit de sector:
     - Vlaams Architectuurinstituut (Wim Lowet)
     - Stadsarchief Diksmuide (Chris Vandewalle)
     - Stadsarchief Roeselare (Sari Hennaert)
     - Mijn-Erfgoed Beringen (Filip Delarbre)
16.00 u.: Einde